Monday, February 19, 2007

magicke rostliny

Réva miluje jilm a mák, oliva pak má ráda stejně myrtu i fíkovník. U zvířat milují se pak kos a drozd, vrána a volavka, páv a holub, hrdlička a papoušek. Proto píše Sapfo Faonovi:

Et variis albae iunguntur saepe columbae,
et niger a viridi turtur amatur ave. K pestrým pávům druží se často ho1ubi a černá hrdlička jest milována od zeleného ptáka.

Dále jsou spřáteleny slávka jedlá a velryba. Takovéto přátelství neexistuje snad jen u živočichů, ale i u jiných věcí, u kovů, kamenů a rostlin. Kočka těší se z poleje, otírá-li se o něj, počne i bez kocoura. Kappadocké klisny vystavují se větru a zbřezí z jeho vanutí a dotyku. Žáby, ropuchy, hadi a veškeří jedovatí plazi milují rostlinu zvanou apium ricus, o které lékaři tvrdí, že požita, působí smrt smíchem. Hadem poraněná želva požírá dobromysl a vyléčí se jím, stejně i čáp, pozřev hady, hledí se touto rostlinou vyléčiti. Má-li lasička bojovati s hadem regulem, požírá routu. Z toho poznáváme, že dobromysl a routa jsou dobrými léky proti jedu. Některým zvířatům jest přírodou vrozena zkušenost a znalost léků Tak ropucha kousnutá nějakým jedovatým zvířetem, vyhledá routu neb šalvěj, tře o ně ránu a tak se zbavuje ničivé síly jedu. Tak se lidé naučili od živočichů mnohým lékům proti nemocem a silám věcí. Vlaštovky prokázaly, že laštovičník uzdravuje zrak, neboť jím léčí oči svých mláďat; ochuraví-li straka, vystele si hnízdo bobkovým listem a tím se uzdraví. Podobně hřivnáči, vrány, koroptve a kosi pročišťují se každoročně bobkovým listem, jímž také havrani ničí jed chameleona; má-li lev horečku, hojí se opičím masem, nažere-li se dudek hroznů tak, že je nemocen, léčí se netíkem. Jeleni nás naučili, že třemdava vytahuje střely, neboť je-li jelen zasažen oštěpem, zbavuje se ho, poživ třemdavy; totéž činí krétské kozy. Laně se před porodem pročišťují rostlinou jakousi, zvanou lomikámen, raněné jedovatým pavoukem, hledí se pozdraviti požíráním raků, což dělají i svině hadem uštknuté; havrani, když cítí, že jsou ranění jedem, vyhledávají jako lék dub, neb dle jiných havraník. Pozře-li slon chameleona, pomáhá si olivou, medvědi, otrávení mandragorou, zachraňují se požíráním mravenců. Husy, kachny a ostatní vodní ptáci léčí se přesličkou, holubi, hrdličky a slepice drnavcem, jeřábi sítinou, pantheři pomáhají si od jedu oměje lidskými výměty, kanci léčí se břečťanem, laně pak artičoky.