Thursday, May 22, 2008

Pampeliškové víno: Potřebujeme 1.2 kg cukru, dva pomeranče, 2.2 l vařící a 1 l horké vody, kvasinky a 1.5 l lehce napěchovaných pampeliškových květů. Ty natrháme za slunného dne a odstraníme z nich zbytky stvolů. Vložíme je do fermentační nádoby a zalijeme vařící vodou. Necháme dva až tři dny stát a poté přecedíme do demižonu. V horké vodě rozpustíme cukr a spolu s kvasinkami ho přidáme k nálevu. Podle potřeby doplníme demižon po okraj studenou vodou. Přimícháme šťávu a kůru z pomerančů. Zajistíme vzduchovým uzávěrem a necháme fermentovat. Po skončení fermentace stočíme víno do čistého demižonu a necháme alespoň jeden rok stát. Poté slijeme do lahví.

Šípkové víno: Potřebujeme 1 kg šípků, 1.5 kg cukru, kvasinky a 3 l vařící vody. Šípky opláchneme a rozdrtíme válečkem na nudle. Ve vařící vodě rozpustíme cukr a vlijeme do fermentační nádoby. Přidáme šípky a dobře promícháme. Jakmile je směs vlažná, přidáme kvasinky. Zakryjeme a necháme týden stát. Denně promícháváme. Poté scedíme do demižonu opatřeného vzduchovým uzávěrem a necháme fermentovat. Po skončení fermentace scedíme do čistého demižonu a necháme stát tři měsíce. Když je víno čisté, stáčíme ho do lahví.

Pohár zamilovaných: Potřebujeme 1 l červeného vína, šťávu z citrónu, šťávu z pomeranče, 3 svitky skořice, 6 hřebíčků a cukr pro ochucení. Do velkého hrnce nalijeme víno, šťávu z citrusových plodů a koření. Pomalu uvedeme do varu a zvolna vaříme na mírném ohni pět až deset minut. Odstavíme, přidáme cukr a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Scedíme a podáváme horké.

Upozornění: Citrusové plody se v současnosti ošetřují chemicky, proto před použitím jejich kůry je potřeba povrch důkladně umýt, nejlépe pomocí drátěnky a teplé vody.